C.M. 2 Quart

El camp magnètic dels imants                          abril 2011

Ja sabem que la terra té dos pols Nord i Sud. Que l'orientació de la brúixola ve determinat pel camp magnètic terrestre i que l'agulla imantada que la forma sempre assenyala el Nord terrestre. Vam explicar com orientar-nos amb el sol, amb la molsa que creix a la natura d'un arbre humit, amb el rellotge i si més no amb la brúixola. Encara ens queda saber com és el camp magnètic terrestre que ho permet. Potser si veiem el camp magnètic que forma un imant ens podrem imaginar el terrestre, però molt més augmentat clar.
Un imant es capaç de atraure els objectes metàl·lics i no altres, segur que amb diferent força segons la distància del camp magnètic. Com es disposen aquestes forces invisibles a l'ull i que em permeten jugar amb elles?. Els imants atrauen el ferro segons la intensitat de l'imant.
Sabem que hi ha imants temporals, com l'electroimant que es forma amb un corrent elèctric que només quan passa imanta el ferro i després deixa de comportar-se com imant, i també imants fixos, els més coneguts. També coneixem les seves aplicacions, inclòs jocs basats en aquesta estratègia de atracció o rebuig.
En l'experimetn hem fet serradures de ferro molt primetes amb una llima d'acer i després les hem escampat a sobre d'un full blanc. Ens vam sorprendre del resultat. El camp magnètic era diferent en els imants rectangulars, els de ferradura i els plans de nevera. Per què no ho proves tu de fer?. Això és el que es veu.

 _________________________________________________


Des del blanc a l'arc de St. Martí             març 2011

Confecciona una roda: Amb un got fes dues circumferències iguals en paper blanc i una tercera en cartró dur. Divideix les dues primeres en set sectors iguals. Acoloreix cada sector amb un color de l'arc de St Martí i en el mateix ordre. Enganxa els dibuixos al cartró. Fes dos forats en un diàmetre del cercle i equidistants del centre. Amb una corda travessa pels dos forats de la mateixa cara un cordill. Fes un nus a l'altre extrem. Ja tens la roda preparada per ballar.
Per ballar-la fica en els dos extrems un dit i fes girar una mica la roda, després estira amb ritme. Eh que es divertit!.
Observaràs que l'arc de St. Martí es converteix en blanc si has disposat els colors correctament i en les proporcions adequades.


_________________________________________________



  Dissecció amb alumnes d'un pulmó de Xai

Ja sabem on es troben els pulmons de les persones i que no tenen la mateixa forma que als animals , però amb la dissecció ens podem fer una idea també de com és l'aparell respiratori.
 


Hem observat la color, la textura, i sobre tot els hi hem tocat observat com és per dintre. No havíem vist mai un cartílag i l tràquea te molts en forma d'anells. Ja sé que no podem veure els alvèols, però els bronquis i bronquíols sí, i he de dir que és una mica fatigós, algú dels companys no s'atrevien a mirar, però mira els que no sabia es que l'esòfag que és de l'aparell digestiu fos tan tou, suau i adherit a la tràquea fins arribar a l'estómac.

T'agraden les fotos que hem fet. Al natural és potser més maco, depèn de per a qui clar.