C.M. 1 tercer

Com és un os per dintre ?                                       Nov. 2010


Els ossos són durs perquè porten calci. La part central es més dura que els extrems. Té quatre parts: El cartílag, la part porosa, la part dura i el centre de l'os (Veure el dibuix).


Per l'experiència prèviament hem ficat el ossos dintre de vinagre. Què pretenem? Es clar, el calci de l'os s'ha barrejat amb el vinagre i s'ha dissolt.
La part central és més difícil de tallar que no pas els extrems (observa la foto).
Després de vuit dies l'os s'ha tornat flexible, i sense calci no costa plegar-lo.


Si fem un tall podrem observar el moll de l'os que conté una substància que fa créixer i desenvolupar l'os. Ah! també el restaura si es trenca, però cal que no el moguem, fet pel qual ens posen guix el metges.


_________________________________________________


Com es transmet el so?                                             Nov. 2010

No cal confondre el sentit de l'oïda amb l'òrgan de l'orella.
El so és un fenomen físic que en entra per l'orella. El só es transmet per ones

El so es transmet per les vibracions d'un objecte que fa vibrar a les partícules que estan al costar, aquestes a l'aire o qualsevol material, ja sigui solid, liquid o gas. Podem veure amb aquests experiment com la veu produeix vibracions (so) i aquestes es transmeten pel medi (aire, plàstic de globus, canya, aigua) fins a visualitzar-se en un liquid ones que xoquen amb les parets del recipient. Podem per tant, veure com són les vibracions del so en un líquid.
El so es transmet en totes direccions. La velocitat de transmissió del so depèn de com estén de juntes les partícules que vibren. El so es transmet més ràpid en sòlids que en gasos, perquè les partícules que vibren estan més juntes. La velocitat de propagació del so és de 340 metres cada segon.
Recollim les vibracions al timpà de l'orella i es transmet al cervell que interpreta els sons i els reconeix segon l'experiència de cadascú.

_________________________________________________


Mescles i dissolucions?                                          Gen. 2011


Mesclar es posar dues coses juntes fins fer-ne una de sola. En les mescles intervenen dos o més elements per combinar-se i formar-ne una de nova. Els components a barrejar poden ésser sòlids, líquids o gasosos. Les barreges segon els components poden ser homogènies ( els components que barregem es distingeixen i poden separar-los de nou amb més o menys dificultat) i o heterogènies ( Una vegada barrejats els components, no es diferencien els components i costa separar-los). Nosaltres hem fet 4 mescles amb tres compostos que tenen diferent densitat (La densitat és la relació entre la massa d’una substància (o objecte) i el volum que ocupa. 

 
Una substància molt densa, pesarà més que una substància menys densa i si les disposem en capes, la que té major densitat quedarà a sota.
Mescla 1: Oli i aigua. 
Mescla 2: oli i alcohol de cremar. 
Mescla 3: aigua i alcohol de cremar. 
Mescla 4: en una proveta vam posar aigua, oli i alcohol de cremar. 
Les mescles 1,2 i 3 les vam remoure i només la 3 es tornava homogènia.
Totes les mescles no són dissolucions només aquelles on intervenen líquids. En les dissolucions un dels components es el dissolvent(component en més quantitat) i l'altre solut (component en menys quantitat).



Les mescles es poden separar per diferents procediments. Una vegada fetes les mescles vam decantar la mescla 1.